Stop-Loss Nasıl Doğru Kullanılır?
Stop-loss kullanmanın borsada uzun vadede hayatta kalmanın en temel kurallarından biri olduğunu daha önce konuşmuştuk. Stop-loss kullanmayan yatırımcıların çoğu, sonunda portföyünün büyük bölümünü bir şekilde siler. Bu yazının konusu stop-loss kullanması gerektiğini bilen, fakat stop loss’u yanlış kullanan yatırımcılar.
Stop-loss’u yanlış kullanan yatırımcılar genelde büyük değil fakat gereksiz zararlar yazar ve stop loss kullanmayan yatırımcılar gibi çok büyük zararlar etmeseler de pozisyon yönetimleri verimsiz olur, uzun vadede bu sebeple piyasadan soğurlar.
Peki stop-loss nasıl doğru kullanılır?
Bu yazıda, stop-loss’un yanlış kullanıldığında nasıl gereksiz zararlara sebep olduğunu ve doğru kullanımını konuşacağız.
Stop-Loss Kullanırken Yapılan 3 Büyük Hata
- Rastgele Stop-Loss Kullanmak
Çoğu yatırımcı stop-loss koyarken teknik açıdan anlamlı bir seviyeye değil, rastgele bir noktaya koyar. Fiyat %5 düşerse stop olurum diyerek işlem açar ama bu seviyenin gerçekten anlamlı olup olmadığını sorgulamaz. Stop seviyeniz teknik açıdan anlamsız bir yerdeyse bu sizi gereksiz yere işlemden çıkarabilir ve kar yazabilecek bir pozisyonda zarar edersiniz.
Stop-loss’u, teknk açıdan anlamlı seviyelere koyun. Bu seviyeler çok uzaksa pozisyonu açmayın.
2. Stop-Loss’u Çok Yakın veya Çok Uzak Koymak
- Stop-loss’u çok yakın koyarsanız, fiyat çok küçük bir dalgalanma ile sizi stop eder ve sonra yönünüzde gider.
- Stop-loss’u çok uzak koyarsanız, kaybınız gereğinden fazla büyür.
- Stop-loss’un çok yakın veya çok uzak olmaması için ATR (Average True Range) gibi volatilite ölçen indikatörlerden faydalanın. Mutlaka volatiliteyi dikkate almalısınız. Bir altcoinde % 1 stop ile işlem açmak pozisyonunuzu şansınıza teslim etmek demektir. Her piyasanın volatilitesi farklıdır.
Stop-Loss’u Doğru Kullanmanın 3 Kuralı
1) Stop-Loss’u Teknik Seviyelere Göre Koyun
- Stop-loss seviyeniz, önemli destek-direnç noktalarına veya trend çizgilerine göre belirlenmelidir.
- Örneğin: Eğer bir hisse önemli bir destek seviyesindeyse, bu seviyenin biraz altına stop koyabilirsiniz.
- Stop loss seviyesine gelindiğinde bazı trader’lar anında stop olurken, bazı traderlar gün kapanışını bekler ve fiyatın gerçekten o seviyelerden kapatıp kapatmayacağını görmek ister. Buna yanlış diyemem. Ben anında stop olan taraftayım.
2) Risk-Kazanç Oranı Kullanın
- Risk-Kazanç oranı en az 1:2 veya 1:3 olmalıdır.
- Yani: Eğer %5 stop koyuyorsanız, en az %10-15 kazanç hedefiniz olmalı.
- Kazanç potansiyeliniz riskinizden düşükse, yani stopunuz uzak hedefiniz yakınsa zaten o işlem zaten mantıklı değildir.
3) Stop-Loss’u Bir Kere Koyduğunuzda Daha Sonra Kararınızı Değiştirmeyin
Zarar büyürken stop-loss seviyenizi daha aşağılara çekmek en büyük hatalardan biridir. Belki geri döner diyerek stop seviyenizi yükseltirseniz, büyük zararlar kaçınılmaz olur. Bir kere stop loss seviyesi belirlediğinizde ona sadık kalın. Fikrinizi değiştirmeyin.
Stop Loss’un nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili dilediğiniz soruyu iletişim bölümünden sorabilirsiniz. Sevgiler.